Je leefstijl veranderen begint bij houden van jezelf

Veel mensen willen gezonder leven omdat ze ontevreden zijn  over bijvoorbeeld hun gewicht of hun uiterlijk. Ze klagen over hun vetrollen en over de striemen op hun bovenbenen. Wanneer ze in de spiegel kijken bekritiseren ze ieder klein detail van hun lichaam. Ze staan op de weegschaal en balen van het cijfer dat tevoorschijn komt. Waardering voor het lichaam is ver te zoeken, terwijl  de behoefte om te streven naar perfectie blijft groeien. Meestal leidt dit gebrek aan liefde en waardering voor jezelf tot zelfbeschadiging of straffend gedrag.

Welk gedrag signaleert dat jij door gebrek aan zelfliefde jezelf beschadigd?

Een krachtig signaal is dat jij gewoon onverschillig bent geworden. Het maakt je allemaal niks meer uit over hoe je eruit ziet en hoe je je voelt. Voor je eigen gevoel ben je niks waard, dus waarom zou je nog je best doen? Het kan zijn dat je toch op dieet gaat. Dit zal dan wel een streng dieet zijn. Een dieet dat voelt als een hele opgaven. Je ontzegt je alles waarvan je houdt en loopt wekenlang hongerig rond. Tuurlijk val je wel af en je voelt je daar waarschijnlijk wel goed bij, maar je dieet is wel een straf. Met als gevolg dat je het niet volhoudt en je weer dingen gaat eten die jou laten aankomen. Dit geeft jou uiteindelijk een gevoel van falen, moedeloosheid en versterkt de afkeur en  veroordeling  over jezelf. Je bent weer helemaal terug bij af wat nog meer reden geeft om jezelf te haten.

Het kan ook zijn dat jij helemaal niet toekomt aan een verandering in je leefstijl en dat je ongezond blijft eten. Je bent in dit geval niet onverschillig en je wilt het liefst wel anders leven, maar het lukt je gewoon niet. Je voelt je namelijk slecht over jezelf, je voelt jezelf lelijk en waardeloos en dus zoek je troost in het eten. Met als gevolg dat je lichamelijke gezondheid steeds verder naar beneden gaat en je kwaliteit van leven wordt beperkt. Dit maakt jou als mens op den duur ongelukkig, waardoor je beland in een vicieuze cirkel. 

Herkenbaar? Ik zal niet liegen. Ik ben hier zelf ook schuldig aan geweest. Gelukkig kan ik nu zeggen dat ik compleet happy ben met wie ik ben en hoe ik eruit zie. Ik weet nu dat mijn imperfecties mij maken tot wie ik ben. Ik ben uniek, net zoals jij! En niemand is zoals jij en dat is nou juist je kracht. Het vergroten van  liefde voor jouw unieke wezen is in mijn ogen de enige weg naar geluk.

Leer dus van jezelf te houden

Want nog even voor de duidelijkheid; “Gebrek aan zelfliefde is niet het gevolg van jouw ongezonde levensstijl, maar de oorzaak ervan’’. Zelfliefde is de sleutel tot een gezond en gelukkig leven. Dit is eigenlijk heel logisch. Als jij namelijk van iemand gaat houden, dan zal je diegene willen koesteren, verzorgen en helen. Je gunt hem of haar een gelukkig leven en je kunt je geliefde niet verwaarlozen of negeren.  Dit geldt ook voor jezelf. Zodra jij volledige liefde of anders gezegd compassie voor jezelf gaat voelen, zul je gaan helen en de kracht vinden om gezonder te gaan leven.

Hulp nodig?

Wil jij graag hulp bij het vergroten van de liefde voor jezelf en zou je daarnaast advies willen krijgen over gezonde voeding en een gezonde leefstijl, maak dan verblijvend een afspraak met LifeStyle Adviseur- Stap voor Stap. Ik help je met liefde op weg naar een gezonder en gelukkiger leven.

“Stap voor Stap”