Wat is Mindfulness?

Mindfulness is bewust aandacht schenken. Het volledige gewaarzijn van wat er nu gebeurt in jezelf - in je lichaam,  hart en geest- en buiten jezelf (in je omgeving). Mindfulness is gewaarzijn zonder oordeel of kritiek.

Het laatste is een belangrijke sleutel. Bij mindful- eten oordelen en vergelijken we absoluut niet. We zijn slechts getuigen van de vele sensaties, gedachten en emoties die opkomen rondom het thema eten. Mindfulness laat jou beseffen dat als je negeert wat je ziet,  aanraakt of eet, het net lijkt alsof het niet bestaat.Hoe gaat dit in de praktijk?

Diëtist, mindful-eten, Nijmegen

Als bijvoorbeeld jouw kind of partner naar je toekomt  om met je te praten en je wordt afgeleidt en luistert niet, dan zullen jullie hongerend naar verbinding en intimiteit uit elkaar gaan.  Als je eet terwijl je tv kijkt, als je wordt afgeleid en het eten niet echt proeft, dan gaat alles naar binnen zonder dat je het hebt opgemerkt. Op de één of andere manier blijf je honger houden en je voelt je niet voldaan. Je gaat van tafel en op zoek naar iets anders wat je kan voeden.

 

''Eten is een noodzaak, maar bewust eten is een kunst''

Het lijkt misschien eenvoudig, gewaarzijn van wat we eten, maar op de een of andere manier zijn we vergeten hoe dat moet. Mindful eten is een manier om ons plezier in iets gewoons als eten en drinken opnieuw te laten ontwaken. Het gaat niet over wat je eet, maar om bewustwording van hoe en waarom je eet. Dit bereik je door het met aandacht observeren van alle ervaring rondom eten. Dit gaat van smaken en geuren tot gevoelens van honger en verzadiging, tot en met gedachten en emoties. 

Hulp nodig?

Zou jij graag begeleiding en coaching willen krijgen om een Mindful - eetgedrag te ontwikkelen? Dan ben je hier op het juiste adres. Maak een afspraak of neem vrijblijvend contact op met LifeStyle Adviseur - Stap voor Stap.